RX SAQ 29.6.2014
Zkusil jsem příjem SAQ. Plán byl, použít VLF konverktor (inspiroval jsem se u OK1HDU, konstrukci popíši později). Nejprve to zkusím s FT-817 a později s HM RX podle OK1FCB. Nejprve bylo pořeba natáhnout dlouhý drát. To byla akce na sobotní večer. Našel jsem doma léta nevyužitou cívku i s gumovým granátem. Nejspíš nějaká trofej z Holického setkání. Celkem úspěšně se povedlo netrefit žádné zaparkované auto těsně pod okny ani pejskaře nebo psa. Drát se mě, ale zamotal do větví a dalo to docela práci dostat ho nahoru. Nahoře moc nebyl, ale alespoň se povedlo, aby v prostřed nebyl v úrovni krku pejskařů. Délku nevím, odhaduji asi na 30 m. Nahrával jsem to na MP3 přehrávač a foťák. Nejprve ukázka z Ladění vysílače. To byl asi nejlepší signál. Příjem mě komplikovalo nějaké rušení asi 1 kHz nad SAQ (Typický zvuk modemu). Moje FT-817 neobsahuje CW filtr, tak to alespoň nezvoní :-)

Ukázka z ladění SAQ:


Příjem SAQ dopoledne na FT-817. Připadalo mě to, že po vyladění byl signál krapet slabší. Nahrával jsem to přes mikrofon a docela nevhodně jsem ho dal proti oknu, ale na to se příjde ažpozdě.


Příjem kompletně na "home made" RIG. RX je přímosměšující podle OK1FCB a rušení jen kousek nad SAQ dost vadí. Protože RX nemá stupnici, tak jsem k naladění správné frekvence použil svůj generátor nastavený na 17,2 kHz. Frekvence SAQ je přesně 17,2 kHz, tak to bylo velmi snadné.


Nahrávka z MP3 přehrávače je pouze při použití FT-817, protože u přímosměšujícího RX způsoboval QRM. Nahrávka


Nahrávka z MP3 přehrávače filtrovaná pomocí programu audacity. TNX za navedení Petrovi OK1VEN. Nahrávka

Odkazy

Radiostation Grimeton SAQ
Varberg Radio Station at Grimeton
Alexanderson alternator
VLF konvertor OK1HDU

granat.jpg
granat
OK1CJH_SAQ.jpg
OK1CJH_SAQ
P6280139.jpg
P6280139